Dezinfekcia ozónom sa aktívne využíva vo viacerých priemyselných odvetviach po celom svete, napríklad pri čistení pitnej vody alebo pri údržbe bazénov. Tak isto v potravinárskom priemysle, zdravotníctve, hotelierstve a podobne. Vďaka všestrannosti ozónu je vynikajúcou náhradou tradičného spôsoby liečby a dezinfekcie. Má potenciál ušetriť prevádzkové náklady a zvýšiť efektivitu výroby.
Oblasti využitia:
- zdravotníctvo
- sociálne zariadenia
- domácnosť
- kancelárie
- priemysel
- hotelierstvo
- potravinárstvo
- autoservisy
- čistenie vody
Zdravotníctvo a sociálne služby
Jednou zo základných hygienických podmienok v zdravotníctve je sterilita. Dezinfekcia ozónom sa začína čoraz viac využívať v ambulanciách, čakárňach, nemocničných izbách a zdravotných službách. Navyše ozón má aj liečivé účinky a aktívne sa používa v medicínskej praxi – ozónoterapia.
Ďalšie oblasti využitia dezinfekcie ozónom sú napríklad veterinárne ordinácie, pohrebné služby, pitevne, cely vo väzniciach, školy a škôlky, športové zariadenia ako telocvične či fitness centrá, kozmetické salóny a podobne. Všetky tieto zariadenia sú náchylné na šírenie infekčných ochorení a preto je dezinfekcia ozónom najúčinnejšou voľbou.
Kancelárie a obytné priestory
Ozonizácia odstraňuje alergény a sterilizuje čalúnený nábytok, koberce a závesy. Odstraňuje plesne a baktérie a vytvára tak zdraviu priaznivé prostredie. Eliminuje nepríjemné pachy ako cigaretový dym alebo čerstvo natreté farby a laky. Kancelárie predstavujú ideálne prostredie na šírenie infekčných chorôb a dezinfekcia ozónom vytvára čisté a zdravé prostredie na prácu.
Hotelierstvo
Generátor ozónu znižuje čas vynaložený na prípravu izieb pre nových zákazníkov. Priestory sú dezinfikované v oveľa kratšom čase a navyše sú zbavené nepríjemných pachov, baktérií, vírusov a plesní. Ozónovaním sa dosiahne najvyššia kvalita hygieny, čo ocení celá klientela.
Potravinársky priemysel
Ozonizácia slúži ako dezinfekcia a odstraňuje nepríjemný zápach v reštauráciách, obchodoch s rýchlym občerstvením, baroch, cukrárňach, pizzeriách a podobne. Ozón udržiava potraviny dlhšie čerstvé. Výrazne zvyšuje hygienický štandard a pomáha uchovávať suroviny odolné voči baktériám, vírusom a plesniam. Ozonizácia sa používa aj pri preprave mäsa, mäsových a mliečnych výrobkov, predchádza sa celkovej kontaminácií a znehodnoteniu. Okrem toho sa ozonizácia využíva aj pri spracúvaní ovocia, zeleniny a rýb, kedy eliminuje zápach a udržuje čerstvosť.
Autoservisy
Čoraz viac sa začína využívať ozonizácia v autoservisoch a taxislužbách. Dezinfekciou sa zvyšuje kvalita hygieny ničí baktérie a plesne usadené v klimatizáciách či v čalúnení.
Voda a ozón
V oblasti akvakultúry sa ozón používa pri recirkulácii vody, pri čom sa zvyšuje jej kvalita. Ozón znižuje úroveň škodlivých látok a kontroluje úroveň kyslíka, čím prirodzene vedie k zníženiu objemu odpadovej vody.
Ozón sa aktívne využíva pri úprave bazénov, pričom dezinfikuje, odfarbuje, odstraňuje zákal, zápach a eliminuje baktérie rýchlejšie ako chlór. Dezinfekcia ozónom má nízke prevádzkové náklady, pôsobí aj pri vyšších teplotách, kde chlór stráca svoje účinky, nespôsobuje žiadne negatívne reakcie a nedráždi pokožku a oči.